آشنایی با دمپر VAV

دمپر VAV
مطالب بیشتر : دمپر دود‌ ، دمپر بلیمو،موتور دمپر زیمنس

یکی از معضلاتی که در ساختمان‌های مسکونی وجود دارد مصرف بالای انرژی در آن‌ها است. بخش قابل توجهی از انرژی مصرفی در ساختمان‌های مسکونی برای سیستم‌های تهویه مطبوع آن‌ها صرف می‌شود. از این رو متخصصین امر به فکر راه‌کاری برای بهینه‌سازی مصرف انرژی در سیستم تهویه مطبوع هستند. خوشبختانه امروزه راه حل‌های زیادی برای کاهش میزان انرژی مصرفی در سیستم‌های تهویه مطبوع ساختمان‌ها وجود دارد. یکی از موثرترین روش‌ها استفاده از دمپر VAV یا همان دمپر حجم هوای متغیر است. با ما در این مقاله از گروه تهویه سازه شار همراه باشید تا در خصوص این تجهیزات بیشتر بدانید.

منظور از سیستم تهویه مطبوع VAV چیست؟

در این سیستم تهویه مطبوع با کنترل کردن و تعیین حجم دقیق هوا مصرف انرژی تا اندازه‌ی زیادی کاهش می‌یابد. دمپر VAV را می‌توان تجهیز مقرون به صرفه و مفید دانشت که بار حرارتی متغیری دارد. توجه کنید که سیستم حجم هوای متغیر به تغییرات ایجاد شده در فضای مورد نظر می‌پردازد. از این طریق قادر است تا کیفیت هوای محیط را نیز تغییر داده و بهینه نماید. در این سیستم تهویه مطبوع فاکتورهایی نظیر:

  • تعداد نفرات
  • تابش نور خورشید
  • تعداد سیستم‌های روشن

و چندین مورد دیگر در محیط در نظر گرفته می‌شود. در واقع دمپر VAV در این سیستم تهویه مطبوع دمای خروجی را ثابت نگه می‌دارد. علاوه بر آن با توجه به تغییراتی که در شبانه‌روز رخ می‌دهد حجم هوای را نیز تغییر داده، کنترل می‌کند. با تغییر دادن حجم هوا بار گرمایی محیط نیز خنثی شده و هوا مطبوع و مناسب می‌شود.

دمپر VAV

انواع مختلف دمپر VAV کدام است؟

دسته بندی این تجهیزات بر اساس وابستگی آن‌ها به فشار هوا صورت می‌گیرد. با این توصیفات می‌توان دو گروه از این دمپرها را شناسایی و طبقه‌بندی نمود.

۱-  دمپرهای حجم هوای متغیر وابسته به فشار:

روی دمپر هوای ورودی در این تجهیزات از یک دمپر موتوری استفاده می‌شود. به این ترتیب با در نظر گرفتن فاکتورهای مختلفی نظیر:

  • دمای محیط
  • حجم هوای دریافت شده از ترموستات کار گذاشته شده در محیط

مقداری که دمپر VAV باید بسته شود کنترل می‌گردد. مقدار فشاری که بر داکت وارد می‌شود تحت تاثیر باز یا بسته بودن هر دمپر قرار دارد. به این ترتیب میزان هوای عبوری نیز با بر اساس مقداری که دمپر باز یا بسته است تغییر می‌کند. بنابراین این تجهیز برای تعیین حجم هوا به فشار ساکن در داکت وابسته می‌باشد.

۲- دمپر حجم هوای متغیر مستقل از فشار:

در هر ناحیه از سیستم تهویه مطبوع باکس دمپر VAV تعبیه می‌شود. این دمپرها به کانال‌های توزیع هوا متصل بوده و قادر به تنظیم حجم هوای ورودی به فضا هستند. این دو پارامتر در سیستم‌های تهویه مطبوع حجم هوای متغییر به یکدیگر وابسته هستند. دمای هوای خروجی در این سیستم مقداری تعیین شده و کنترل شده است. البته این مقدار از هوا ثابت نیست بلکه توسط دمپر تحت کنترل قرار دارد. حجم هوای متغیری که به اتاق تزریق می‌شود و حجم هوای خروجی باید تنظیم شوند. بنابراین میزان باز یا بسته بودن این نوع دمپر بستگی به فشار هوا ندارد.

دمپر VAV از چه بخش‌هایی تشکیل شده است؟

بعد از آشنایی با انوع دمپرهای حجم متغیر هوا با اجزای تشکیل دهنده‌ی آن‌ها آشنا می‌شویم. در این دمپرها بخش‌های دایره‌ای شکل و مستطیلی طراحی و اجرا شده است. قسمت‌هایی از بدنه این تجهیزات که مستطیل شکل هستند از جنس ورقه‌های فولاد گالوانیزه ساخته می‌شوند. همچنین ساختار بخش پره‌ها از جنس آلومینیوم بوده و از مدل ایرفولی مخالف هستند. در بیشتر این تجهیزات از نوع مستطیل شکل از چند پره مختلف استفاده شده است. قسمت بعدی که در دمپر VAV مستطیلی به کار فته شفت نام دارد و از جنس فولاد گالوانیزه می‌باشد.

در نوع گرد یا دایره‌ای  این دمپرها تنها از یک پره استفاده می‌کنند. جنس پره‌ها نیز همانند بدنه از ورقه‌های فولاد گالوانیزه تهیه می‌شود. بخش دیگر تشکیل دهنده این نوع دمپر پراب نام دارد که برای اندازه‌گیری کردن فشار می‌باشد. البته پراب‌ها در نوع مستطیلی دمپرهای حجم متغیر هوا نیز وجود دارند. این پراب‌ها برای اینکه قادر به اندازه‌گیری فشار هوا باشند پلاستیک‌های هوابند دارند. در ساخت این نوع از دمپرها محدودیت چندانی در استفاده از متریال وجود ندارد. به همین خاطر حتی از استیل و آلومینیوم نیز می‌توان دمپر VAV را ساخت.

دمپر VAV

اجزای کنترل کننده در دمپرهای حجم هوای متغیر VAV:

کنترل‌گرهای کامپک و فشرده که سنسوری برای اندازه‌گیری اختلاف فشار دارند در این تجهیزات استفاده می‌شود. همچنین از سنسور اختلاف فشار مجزا و سنسور اکچیتور مجزا نیز در این دمپرها کمک گرفته می‌شود. این سنسورها در تست عملکرد سیستم کنترل کننده هوا کمک زیادی می‌کنند. این قسمت‌های کنترل کننده توسط یک برنامه نرم افزای به نام PC-BOX به کار گرفته می‌شوند.

دمپرهای حجم هوای متغیر VAV چه مزیت‌هایی دارند؟

این تجهیزات به دلیل مزیت‌ها و نقاط قوتی که دارند مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این بخش به مزیت‌های دمپر VAV اشاره می‌کنیم:

  • صدا و نویز کمتر نسبت به دیگر انواع دمپر
  • بهینه‌سازی و کاهش میزان انرژی مصرفی در سیستم تهویه مطبوع
  • امکان کنترل رطوبت و دمای محیط
  • استهلاک کمتر تجهیزات مرتبط نظیر کمپرسور و فن

این موارد برای هر دو نوع دمپرهای مستقل و وابسته به فشار در سیستم تهویه م حجم متغیر هوا صدق می‌کند.

دمپر VAV

قیمت دمپر VAV چقدر است؟

ظرفیت هوادهی و سایر تکنولوژی‌های مورد استفاده از این تجهیز روی قیمت آن اثر می‌گذارد. جنس صفحات و نوع پره‌ای که در این دمپرها کار گذاشته شده نیز در برآورد قیمت آن نقش مهمی دارند. قیمت ورقه‌های مصرفی در این تجهیزات نیز مدام در حال تغییر است. بنابراین نمی‌توان مبلغ مشخصی به عنوان قیمت تمام شده و فروش این دمپرها عنوان نمود. اطلاعات تکمیلی و استعلام قیمت این تجهیز را در سایت تهویه سازه شار از کارشناسان ما بخواهید. ما کیفیت دمپرهای حجم متغیر هوا VAV و قیمت منصفانه برای آن‌ها را تضمین می‌کنیم.

کلام پایانی:

دمپر VAV در سیستم‌های تهویه مطبوع حجم متغیر هوا به کار می‌رود. به کمک این دمپرها میزان مصرف انرژی سیستم تهویه مطبوع به کار رفته در ساختمان تا حد زیادی کمتر می‌گردد. دو نوع مختلف مستطیلی و دایره‌ای از این دمپرها طراحی و تولید می‌شود.

Facebook
Twitter
LinkedIn

نظر بدهيد

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *