در این مقاله قصد داریم راجع به دلایل آتش سوزی خودرو و راه های مواجهه با آن، مطالبی را ذکر کنیم. آتش سوزی خودرو، یک اتفاق بسیار ناخوشایند است که می تواند عواقب جانی و مالی بسیاری را بر جای بگذارد. یک راننده حرفه ای، همیشه این نکته را در ذهن خود دارد که چون مواد اشتعال زا درون خودرو وجود دارند، بنابراین احتمال آتش سوزی خودرو هم بسیار بیشتر از وسایل و دستگاه های دیگر است. بنابراین تا جایی که ممکن است بایستی از این اتفاق تلخ جلوگیری کرد.
در ادامه دلایل آتش سوزی خودرو را آورده ایم تا شما با آگاهی از این دلایل از بروز آن ها جلوگیری کنید. البته هر چقدر هم که مسائل ایمنی رعایت شوند باز هم احتمال بروز آتش سوزی در خودرو وجود دارد و باید شما برای این احتمال هم خود را آماده کنید. به همین دلیل در ادامه متن در رابطه با راه های مواجهه با آتش سوزی خودرو هم مطالبی را ذکر کرده ایم.
دلایل آتش سوزی خودرو
دلایل آتش سوزی خودرو خیلی متنوع است. در واقع یک اتفاق ساده مثل کشیدن سیگار در زمان و مکان نامناسب و یا یک اتفاق خیلی وحشتناک مثل تصادف سنگین، می توانند باعث آتش سوزی خودرو شوند و جان سرنشینان و راننده خودرو را به خطر بیندازند. حتی اگر افراد درون خودرو هم از حادثه آتش سوزی جان سالم به در ببرند، این حادثه تلخ می تواند از لحاظ مالی، صاحب ماشین را با مشکلات زیادی مواجه کند. چرا که امروزه قیمت خودرو و قیمت تجهیزات درون آن و البته هزینه تعمیرات آن به شدت افزایش پیدا کرده است. برخی از دلایل آتش سوزی خودرو عبارت هستند از:
۱. بروز نقص فنی در خودرو
یکی از اصلی ترین دلایل آتش سوزی خودرو، وجود نقص فنی در قسمت های داخلی و یا در یکی از قطعات آن می باشد. بنابراین حتی اگر شما رانندگی خوبی داشته باشید و همه نکات ایمنی را رعایت کنید ولی از وجود نقص فنی در خودروی خود مطلع نباشید، احتمال آتش سوزی خودروی شما وجود دارد. چند نمونه از نواقص فنی را که می توانند باعث آتش سوزی آن شوند عبارت هستند از:
داغ شدن بیش از حد موتور خودرو
همان طور که می دانید موتور خودرو در هنگام کار کردن داغ می شود ولی اگر این داغ شدن از حد استاندارد بیشتر باشد، مایعات و سیالات موجود در ماشین شما مثل روغن موتور افزایش دما پیدا می کنند. با توجه به این که یک سری از قسمت های خودرو مثل اگزوز خیلی داغ هستند، اگر این مایعات و سیالات بر روی آن ها بریزند، احتمال بروز آتش سوزی وجود خواهد داشت.
وجود عیب و ایراد در سیستم برقی ماشین
هرجایی که بحثی از برق باشد، احتمال جرقه زدن و آتش سوزی هم وجود خواهد داشت. در ماشین هم قطعاتی مثل باتری با برق کار می کنند و ممکن است باعث آتش سوزی شوند. مثلاً اگر در زمانی که باتری ماشین شارژ می شود، هیدروژن در محفظه موتور خودروی شما تجمع کند، احتمال منفجر شدن همین هیدروژن و در نتیجه آتش سوزی خودروی شما وجود خواهد داشت.
از طرف دیگر سیم کشی های زیادی در قسمت های مختلف ماشین وجود دارد که همه آن ها احتمال جرقه زدن و آتش سوزی دارند. البته بدیهی است که سیم های سالم با این مشکل مواجه نمی شوند و حتماً باید معیوب و پیچ خورده باشند تا احتمال آتش سوزی داشته باشند.
وجود نشتی در مایعات خودرو
در یک خودرو، مخزن های مختلفی وجود دارد که درون هر کدام از آن ها مایع مخصوص وجود دارد. این مایعات با یک سری از شلنگ ها در مسیر خود جریان پیدا می کنند. در صورتی که مشکلی برای این مخزن ها یا شلنگ ها پیش بیاید، احتمال آتش سوزی در خودرو وجود خواهد داشت. مخصوصاً اگر مایعات داغ خارج شده از آن ها بر روی قسمت های داغ خودرو بریزد.
۲. بروز تصادف
یکی از اصلی ترین دلایل آتش سوزی خودرو، تصادف است. خود تصادف می تواند از لحاظ جانی و مالی بسیار خسارت زا باشد ولی حتی می تواند وضعیت از این هم بدتر شده و تصادف، یک مشکل جدی تر یعنی آتش سوزی را نیز ایجاد کند. بنابراین هر موقعی که خودروی شما با یک تصادف سنگین مواجه شد، بایستی مراقب آتش سوزی بعد از آن باشید.
به هر حال هنگام تصادف به قسمت های مختلف ماشین ضربه وارد می شود و احتمال سوراخ شدن هر یک از مخزن های خودرو مثل باک بنزین وجود دارد. همین امر هم می تواند یک آتش سوزی سنگین را در پی داشته باشد.
افرادی هم که برای تماشای تصادف در محل حادثه جمع می شوند، نباید سیگار خود را بر روی زمین بیندازند. چرا که پس از تصادف، ریختن مایعات قابل اشتعال بسیار محتمل است و انداختن سیگار می تواند باعث بروز یک حادثه تلخ شود.
۳. تعمیرات غیر اصولی و نامناسب و ناقص
بسیاری از دلایل آتش سوزی خودرو، تعمیرات ناقص آن است. متاسفانه بسیاری از تعمیرکاران، کار خود را به صورت دقیق و کامل انجام نمی دهند و در نتیجه با سهل انگاری خود باعث بروز یک حادثه بسیار تلخ می شوند.
به عنوان مثال بسیاری از تعمیرکاران، شلنگ های مختلف را برای دسترسی به قطعات مورد نظر خود از خودرو در می آورند ولی در انتهای کار، همان شلنگ ها را به خوبی نمی بندند. فرض کنید اگر شلنگ بنزین به خوبی سر جای خود محکم نشده باشد، بنزین بر روی قطعات داغ ماشین می ریزد و باعث بروز آتش سوزی خودرو می شود.
۴. آتش زدن عمدی خودرو
یکی از دلایل آتش سوزی خودرو هم این است که یک فرد به صورت عمدی خودروی فرد دیگری را آتش بزند. بعضی از افراد به دلایلی مثل انتقام گیری و یا دلایل دیگر اقدام به آتش زدن خودروی یک فرد دیگر می کنند. البته بعضی از افراد هم هستند که به صورت عمدی، خودروی خود را آتش می زنند تا بیمه را فریب داده و خسارات مورد نظر خود را از بیمه دریافت کنند.
راه های مواجهه با آتش سوزی خودرو
در صورتی که همه مسائل ایمنی را رعایت کردید ولی به هر دلیلی، خودروی شما با آتش سوزی مواجه شد، باید به یک سری از نکات توجه کنید تا خسارات مالی و جانی کم تری، گریبان گیر شما شود. برخی از این نکات عبارت هستند از:
۱. حفظ خونسردی و آرامش خود و دیگران
در زمان بروز آتش سوزی نباید دستپاچه شوید؛ چرا که در آن صورت نمی توانید تصمیم درستی را اتخاذ کنید. در واقع یک فرد هول و دستپاچه نمی تواند از اطلاعات و تجربیات خود به خوبی استفاده کند و تصمیم صحیحی بگیرد. به عنوان مثال باید بدانید که در اسرع وقت همه سرنشینان خودرو را پیاده کنید و اگر دستپاچه باشید و همین مورد ساده به ذهن شما نرسد، ممکن است اتفاقی رخ دهد که دیگر قابل جبران نباشد.
۲. خاموش کردن خودرو
در صورتی که آتش سوزی ماشین، به خاطر نشت بنزین و ریختن آن بر روی قطعات داغ است، هر چه سریع تر خودرو را خاموش کنید تا هم جریان بنزین را قطع کرده باشید و هم به خنک کردن خودرو کمک کنید.
ترک محل
در صورتی که شعله های آتش خیلی وحشتناک هستند، هر لحظه، احتمال انفجار خودرو وجود خواهد داشت. بنابراین بایستی از خیر ماشین و وسایل درون آن بگذرید و جان خود و سرنشینان خودرو را برداشته و با سرعت زیاد، محل را ترک کنید.
نتیجه گیری
آتش سوزی خودرو یک اتفاق بسیار وحشتناک است که می تواند جان و مال راننده و سرنشینان و حتی افراد دیگر حاضر در صحنه را با خطر روبه رو کند. بنابراین باید تا جایی که ممکن است خودروی خود را از این جهت، ایمن نگه دارید. البته کارخانه های خودروسازی هم باید خودروهایی با ایمنی بالا در برابر آتش سوزی درست کنند. با این وجود باید همیشه خود را برای این اتفاق، آماده نگه دارید و راه های مواجهه با آتش سوزی خودرو را بلد باشید.